joi, 2 septembrie 2021

Fostul sef al Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae prezinta realitatea nefardata: „E posibil ca vaccinarea sa nu fi influentat semnificativ mersul pandemiei. Vaccinatii se pot imbolnavi, pot transmite virusul la fel ca nevaccinatii"

 Iata principalele pasaje din analiza profesorului Astarastoae:

 

Am urmarit numarul de cazuri noi (la un milion de locuitori) in perioada de varf a pandemiei in fiecare tara, numarul de decese (la un milion de locuitori) si procentul de vaccinari complete. Am ales raportarea la milionul de locuitori deoarece aceste tari au populatii diferite: Israel – 9,1 milioane de locuitori, Iordania – 10 milioane de locuitori, SUA – 328,2 milioane locuitori, India – 1,366 miliarde locuitori. Cei doi parametri, cazuri noi si decese au valoare orientativa. Numarul cazurilor noi confirmate este diferit de numarul cazurilor reale din doua motive: testarea limitata si erorile testelor. Numarul deceselor este influentat de modalitatea de raportare impusa de OMS. (...)

Doua observatii:

1. Este posibil ca vaccinarea sa nu fi influentat in mod semnificativ mersul pandemiei. Mai mult, situatia epidemiologica din India si Iordania a fost si este mai buna decat in Israel si SUA. Pot exista mai multe explicatii: fie eficienta vaccinului nu este cea prognozata, fie perioada de protectie este mai mica de 6 luni, fie vaccinul este ineficient fata de varianta delta, care a devenit dominanta in aceste tari. De remarcat ca, in perioada de varf, India a avut un numar de cazuri si de decese la mai putin de jumatate comparativ cu Israel si SUA (India – 3,01 decese /milion locuitori la 21 mai 2021, Israel – 7,38 decese/milion locuitori la 25 ianuarie 2021, SUA – 10,27 decese/milion locuitori la 14 ianuarie 2021).

2. Vaccinatii se pot infecta, se pot imbolnavi si pot transmite virusul la fel ca nevaccinatii. De aceea nu se justifica masuri discriminatorii luate impotriva nevaccinatilor sau obligativitatea vaccinarii.

In concluzie, sloganul 'Invingem pandemia prin vaccinare' nu are deocamdata sustinere in jocul numerelor.

P.S.1: Un alt mit, care incepe sa se prabuseasca: 'vaccinatii se pot imbolnavi, dar fac forme usoare'. In luna iulie 2021, 40% dintre decese in Marea Britanie se inregistrau la vaccinati, iar in SUA, in statul Massachusetts, majoritatea deceselor si spitalizarilor au fost la persoane vaccinate. Cifrele arata astfel: SUA, pe 11 ianuarie 2021, raporta la 752,48 cazuri noi/milion locuitori, 383,23 cazuri/milion locuitori spitalizati, iar la ATI – 86,32 cazuri/milion locuitori la o rata de vaccinare – 0%. Pe 28 august 2021, la 465,18 cazuri noi/milion locuitori existau 282,46 cazuri/milion locuitori spitalizate, la ATI – 75,64 cazuri/milion locuitori desi rata de vaccinare completa era de 51,47%. (...)

P.S.2: Repet pentru a nu stiu a cata oara: sunt pro-vaccinare, dar impotriva vaccinarii obligatorii. Am participat la nenumarate campanii pro-vaccinare pentru acele vaccinuri care si-au dovedit eficienta in timp. Am mari reticente cu privire la produsele vaccinale folosite in actuala pandemie si de aceea nu pot sa le recomand. De altfel, o recenta cercetare sociologica in SUA constata ca sunt mai reticenti cei cu doctorat in stiinta si nu (cum se afirma pana in prezent) persoane inculte si neinformate.

 

* Cititi aici intregul articol, insotit de grafice

http://ph-online.ro/eveniment/item/120378-fostul-sef-al-colegiului-medicilor-vasile-astarastoae-prezinta-realitatea-nefardata-e-posibil-ca-vaccinarea-sa-nu-fi-influentat-semnificativ-mersul-pandemiei-vaccinatii-se-pot-imbolnavi-pot-transmite-virusul-la-fel-ca-nevaccinatii?fbclid=IwAR3WgqZOT7knWxZ_8OXD4F0hxQabywFBkGPNtzG3cLpSR_0rrCg8O7z1NDk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu