miercuri, 10 noiembrie 2010

"Eminescu este cifrul secret al natiei" - Adrian Paunescu

"Eminescu este una dintre grinzile de susţinere a neamului. El nu este o simplă cărămidă, nu e o simplă ţiglă sau o simplă fereastră, e grinda de bază, aia care păstrează neamul întreg. Eu, dacă mă duc la Chişinău, pot avea o mie de nuanţe faţă de, să zicem, Nicolae Dabija. Avem însă un punct comun: Eminescu. În Eminescu ne întâlnim toţi. Asta este o chestiune aproape fără egal. Nici nu ştiu dacă mai au alte popoare acest noroc şi această condamnare divină, să se poată regăsi într-un nume. Atacurile la adresa lui Eminescu, reapărute în condiţii de libertate, constituie dovezile existenţei lui Eminescu. Nu îi lasă în pace! Nu s-a mai văzut polemică aşa încinsă cu un mormânt! Eminescu nu este suficient explicat, nu este suficient desfăcut către noi. La cursul meu de la „Spiru Haret”, o universitate excepţională pe care de asemenea vor să o dărâme, predau două linii ale lui Eminescu: linia naţională, naţionalistă chiar, doina şi linia universală. Ele sunt amândouă posibile şi între aceste două coperte se găseşte Eminescu întreg. Este poetul exemplar sau cum spunea extraordinar Blaga: „Dacă George Coşbuc este poetul naţional printr-un consimţământ plebiscitar, Eminescu este poetul naţional printr-un legitimism de ordin divin”. Acolo, noi nu putem umbla. Cine umblă acolo moare, în sens moral sau estetic. Eu mă rezum să spun doar atât: Eminescu este cifrul secret al naţiei." Adrian Paunescu

2 comentarii:

  1. Superbe aceste gânduri ale lui Păunescu, şi foarte adevărate! Da, Eminescu a fost un mare patriot - dincolo de talentul poetic inegalabil - şi prin asta le-a stat multora în gât. Dacă poţi, caută:
    "Eminescu, secretul politic"
    http://www.scribd.com/doc/29240066/EMINESCU-SECRETUL-POLITIC-Radu-Mihai-Crisan
    "Testamentul politic al lui Mihai Eminescu"http://www.scribd.com/doc/504460/TESTAMENTUL-POLITIC-AL-LUI-MIHAI-EMINESCU
    şi mai ales
    Eminescu omorat la comanda iudeo-masonica:
    http://www.youtube.com/watch?v=7QLKoJ_izgk

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place de tine ca eti plina de vitalitate ! Majoritatea dintre noi am devenit un fel de somnambuli...Acum 11 - 12 ani, cand tot ce reprezenta valoare pentru Romania era atacat pot sa spun fara sa exagerez bestial, simteam asta ca pe o durere fizica si sufleteasca.
    Da,Adrian Paunescu, Mircea Dogaru si Dan Puric, trei romani......pe care ii iubesc si sunt o speranta pentru Romania.....Sunt !

    RăspundețiȘtergere